Niet-christelijke pelgrimages: Verschillen en overeenkomsten met christelijke tradities

In 2020 organiseert de werkgroep Geschiedenis en Cultuur van het Genootschap van Sint Jacob opnieuw een cyclus van 5 lezingen in  het Instituto Cervantes, Domplein 3, 3512JC Utrecht.

Pelgrimeren – het gaan naar een heilige plaats om devotionele redenen – is eeuwenoud en van alle tijden en alle culturen.

Santiago is slechts één van de vele bestemmingen. Ook Rome en Jeruzalem, maar evenzeer Canterbury, Trondheim, Assisi, Echternach en vele andere zijn druk bezocht, evenals bedevaartsplaatsen dichterbij, zoals Den Bosch en Maastricht. Alle passend in de rijke, christelijke traditie.

Voorbeelden uit andere tradities en culturen, veelal verder weg, zijn er ook: Mekka en Medina binnen de islam; de vier hoofdpelgrimsplaatsen van het boeddhisme in India en Nepal, het eiland Shikoku in Japan met 88 boeddhistische heiligdommen. Ook culturen in Afrika en Amerika vertellen een verhaal.

 

In deze lezingencyclus staan we stil bij het pelgrimeren in andere culturen en tradities. Wat zijn de verschillen, wat de overeenkomsten met de christelijke traditie?

In een vijftal lezingen, steeds op woensdag belichten gerenommeerde sprekers aan de hand van casuïstiek de grote verscheidenheid en rijkdom aan pelgrimages wereldwijd.

 

Steeds van 19:00-21:00 in het Instituto Cervantes, Domplein 3 in Utrecht

29 januari: Was de Boeddha de uitvinder van de pelgrimstocht? Maarten Olthof

12 februari Mijn pelgrims: Kader Abdolah

26 februari: De dans van de pelgrims Ineke Albers

11 maart : Op bezoek bij de voorouders: pelgrimage naar het Mexicaanse stadje Mitla William Arfman

25 maart: Vertoning van de Franse film ‘Saint Jacques… La Mecque (in verkorte versie en met Engelse ondertiteling) Korte reactie op de film door André Droogers

 

In aansluiting op het thema van de lezingencyclus is er in april een buitendag in Amsterdam rondom het pelgrimeren vanuit de islam. Het programma wordt geplaatst, wanneer het definitief bekend is. Meer informatie een aanmelding via het Genootschap van Sint Jacob