door Wim van Miltenburg

 Op 21 en 22 februari zal op pelgrimshoeve Kafarnaum in Vessem het eerste voorbereidingsweekend plaats vinden voor pelgrims op weg naar Rome.

Een tijdje geleden werd ik gevraagd als begeleider deel te nemen aan het programma van de werkgroep volwassenen op pelgrimshoeve Kafarnaum in Vessem. Bij het vormgeven van de voorbereidings- en terugkomweekenden voor pelgrims, wandelaars en fietsers, had ik als doel de groep pelgrims die van dit aanbod gebruik maken, te verbreden.

Pelgrims naar Santiago de Compostella vormden tot nu toe de enige groep waarop het programma van de voorbereiding zich richtte, terwijl Kafarnaum, als plaats om tot innerlijke rust te komen, voor iedereen beschikbaar wil zijn.

 

De weg is het doel

Die slogan koesteren we en iedereen die een pelgrimstocht gemaakt heeft zal onderweg  en bij terugkomst ervaren dat het proces van de wandeling gecombineerd met de eigen motivatie om op pad te gaan de intensiteit van de tocht bepaalt. Waar je bestemming ligt is van secundair belang.

‘Op weg zijn’ is het belangrijkste. Vanuit deze gedachten wilden we als werkgroep iedereen die op weg gaat gezamenlijk de voorbereiding aanbieden. Al snel werd duidelijk dat juist tijdens de voorbereiding de aspirant-pelgrim gericht is op de bestemming en de route daar naar toe.

Keuze in de routes, slaapplaatsen op die route, de voorzieningen op die route, de ontmoeting met mede-pelgrims op die route. Daar wil men informatie over om uiteindelijk zelf afwegingen te kunnen  maken en voor vertrek besluiten te nemen.

 

Bij die voorbereiding op de tocht naar Santiago komt informatie over de routes en voorzieningen op weg naar Rome, Jerusalem of een andere plaats niet binnen. Deelnemers zijn gericht op hun bestemming en willen goed geprepareerd op pad. Hierin ligt ook de oorsprong en het bestaansrecht van verschillende pelgrimsverenigingen, zoals De Sultanstrail, het Genootschap van Sint Jacob en Pelgrimswegen naar Rome.

Kafarnaum wil echter een plek zijn voor iedereen en wil zich daar ook steeds nadrukkelijker op profileren. Het beeld dat Kafarnaum en Santiago een soort eenheid zijn, wordt al bijgesteld door de bredere profilering op de site en het drukwerk.

Op grond van bovenstaande ervaringen hebben we (Cor Kuyvenhoven, Richard Coppoolse en ondergetekende) nu een specifiek voorbereidingsprogramma gemaakt voor wandelaars / pelgrims die naar Rome willen lopen.

Ervaren Romewandelaars die de vele wegen naar Rome kennen, verzorgen de begeleiding.

Op 21 en 22 februari zal het eerste Rome-voorbereidingsweekend plaats vinden. Dit weekend is al bijna vol, maar geef je bij interesse toch op, want er wordt mogelijk een tweede weekend georganiseerd.

 

Zegt het voort!!