door Luc Gregoir

De Via Francigena of de Franciscusweg? Een dilemma waarmee de aspirant Romereiziger moet afrekenen.

De Via Francigena die door Frankrijk loopt is de populairste route uit de Lage Landen. Maar daarnaast hebben we binnen Pelgrimswegen routes beschreven die door Duitsland of Zwitserland lopen en uitmonden op de Franciscusweg, een vaak gelopen pad dat plaatsen aandoet die de heilige tijdens zijn leven aandeed en waar hij zijn sporen achterliet. Niet zelden speelt de plaats van vertrek een belangrijke rol in de keuze van de hoofdroute. Maar eenmaal de Alpen over ga je op zoek naar een route die beide hoofdopties Via Francigena en Franciscusweg combineert.

En die mogelijkheden zijn er! Van de Via Francigena kan je in Toscane via wandelpaden naar de Franciscusweg. Omgekeerd kan je als je via Zwitserland of Oostenrijk Italië binnenkomt naar de Via Francigena. Voor een aantal routes zal je moeten rekenen op je eigen ervaring om zelfstandig je weg uit te zoeken, onderdak te vinden of in voeding te voorzien. Geen onmogelijke opdracht voor de routes die we bekijken, maar die toch wat meer inzet vergt dan wat vereist is op de hoofdroutes

 

 

 

 

 

 

Oversteken van de Via Francigena naar Florence en Assisi

Van Lucca naar Florence

In de buurt van Altopascio onder Lucca kom je op de kortste afstand tussen de Via Francigena en Firenze, startpunt van de Franciscusweg. Een gemarkeerd pad ligt er niet. Maar met wandelkaart, GPS of slimme telefoon mag het geen probleem zijn om in drie dagen de overstap te maken.

meer …

Op de Passo della Cisa overstappen op de Middenroute

Meer noordelijk kruist de Via Francigena de Middenroute die door Zwitserland loopt. Hier kan je van de Via Francigena overstappen op de het GEA pad (2), een bergweg over de Apennijnenkam die uitkomt op de Franciscusweg (4). Deze route is gemarkeerd, maar heeft voor het eerste deel de kwalificatie EE (skilled hikers). Hij is enkel aan te raden als je degelijke ervaring hebt met bergwandelen. De Via del Volto Santo (9) is een alternatief dat minder hoge eisen stelt en die door de Garfagnana langs de rivieren Serchio en Lima gaat.

meer …

Langs de Chemin de Paix naar Assisi

Meer naar het zuiden in de Val d’Orcia kruist de Via Francigena de Chemin de Paix (7), ook nog Chemin d’Assise genoemd, de route van Vézelay naar Assisi. De route is ontworpen door de vereniging Association CHEMINS d’ASSISE. Leden van deze vereniging bekomen een gids met de beschrijving van de route. Vanaf Buonconvento zijn het nog zes etappes tot Assisi. Parallel met deze route heb ik een variant Trasimeno (10) (160 km) uitgewerkt van San Quirico naar Assisi. Een GPS spoor kan je hier downloaden.

meer …

Van de oostelijke route naar de Via Francigena

Van de Po bij Ferrara naar San Miniato

Op de oostelijke route in de buurt van Ferrara, waar je de rivier Po oversteekt, kun je overgaan op de  Romea Nonantolana-Longobarda (250 km). Deze loopt langs Modena, waarna je de Apennijnen oversteekt langs een pas op 1669 meter naar Fucecchio op tien kilometer van San Miniato op de Via Francigena. Op de site van La Romea Strata kan je GPS tracks en andere informatie zoals overnachtingsplaatsen downloaden.

meer …

In Firenze oversteken naar de Via Francigena

Lopend op de oostelijke route kan je in Firenze oversteken op de verbindingsroute (8) van Lucca naar Firenze die je in omgekeerde richting volgt. Loop je op de Middenroute, dan kan je op de Passo della Futa op de Oostelijke route langs de Via degli Dei overgaan tot Firenze.

Van La Verna naar San Quirico

Waar oostelijke en Middenroute samenkomen op de Franciscusweg bij de Passo della Futa ben je op een etappe van La Verna. Van hieruit kan je naar het Trasimeense meer lopen langs de Via Romea Germanica (5) ofwel over de Sentierro ‘50(11). Bij Cortona kan je verder de Via Romea Germanica volgen die in Lazio bij de Via Francigena komt; of je kan met de variant Lago Trasimeno (10) door de Val d’Orcia naar San Quirico lopen.

meer …

Meer informatie vind je op onze webpagina Alternatieven en verbindingsroutes onder het Menu Vooraf aan Rome