door Titia Meuwese

Er zijn vijf Nederlandstalige routegidsen naar Rome: van Paul Benjaminse, Hans Reitsma en Peter Molog per fiets, van Ben Teunissen en Kees Roodenberg te voet. Het wordt er drukker, al is het nog niet zo druk als op de Santiagoroute met meer dan 300.000 pelgrims; of bij de  Mount Everest waar je uren moet wachten om de laatste 300 meter te mogen lopen. Maar wel druk genoeg om alle auteurs elk jaar weer op pad te sturen om hun routes te verbeteren.

Hieronder een kort overzicht van vernieuwingen. (Er zijn natuurlijk ook anderstalige gidsen, zie het overzicht op de website). Voor de Nederlandstalige gidsen geldt dat je ze bij de schrijvers kunt bestellen of in de reisboekhandel kopen. Voor de fietsroute van Emo’s reis is aanschaf van de elektronische versie de enige mogelijkheid. In deze route is weinig gewijzigd; schrijver Peter Molog is dit jaar bezig met het uitwerken van een betere fietsroute langs de Via Francigena .

Franciscaanse voetreis

De route zoals uitgezet door Kees Roodenburg is nu overgenomen door Pieter Quelle en Ruud Verkerke. De flink hernieuwde gids is nu klaar. De route is op een aantal plaatsen gewijzigd, om drukke wegen en lastige passages te vermijden. En er is een omweg voor de nog jaren gesloten passage over de Ponte delle Torri in Spoleto. De routekaartjes, die allemaal opnieuw op betere kaarten zijn ingetekend, zijn bij de tekst gevoegd en voor elke dag is een hoogteprofiel ingevoegd. Veel werk dus en een flinke verbetering. Commentaar en tips natuurlijk graag naar de auteurs!

Er zijn veel meer foto’s opgenomen en dat betekent dat de best al zware gids van vroeger nu nog zwaarder is geworden. Alternatief is het laden en onderweg gebruiken van de goede GPS-versie . En de gids als naslagwerk voor– en achteraf te gebruiken

Weg van de Franken deel II en III

Sinds 2010 verzorgt Ben Teunissen met veel plezier de uitgaven van De Weg van de Franken. Dankzij de uitvinding van POD (printing on demand) is het uitgeven van een blijvend actuele wandelgids gelukkig toch mogelijk. Met de eGuide versies van de inmiddels vijf delen van Canterbury naar Bari is het actualiseren natuurlijk ieder jaar mogelijk. Dankzij de uitgever Anoda Publishing zijn alle uitgaven op dit moment up-to-date. Het deel van Maastricht tot de Grote Sint Bernhardpas bijvoorbeeld is in september 2018 in een behoorlijk gewijzigde versie verschenen: enkele etappes hebben nieuwe routes gekregen, veel adressen zijn vervangen of aangevuld en de bij de uitgave horende GPS-route is volledig herzien.

Natuurlijk is dit alles alleen mogelijk dankzij de feedback, die de auteur regelmatig van gebruikers mag ontvangen. Maar Ben Teunissen verheugt zich nu al weer op een controle van een deel van De Weg van de Franken in de komende maanden juli en augustus.

Reitsma’s  Rome-route

Van deel 1 en 2 zijn in januari nieuw edities verschenen. Hans Reitsma licht toe: Het merendeel bestaat uit kleine correcties; alleen etappe 1 (de eerste in deel 1 met serieus klimwerk) is ietsje lichter gemaakt. Er zijn een paar kleine, maar gemene klimmetjes weggelaten. Die zaten in de vorige editie, zodat men langs een minicamping kwam (een zeldzaamheid in Duitsland). Het bleek echter dat er zelden plaats was op deze minicamping. Dus plaagt Hans zijn fietsers niet meer met de extra klimmetjes die nodig waren om de route daarlangs te leiden.
Op het plaatje is de nieuwe route blauw en de oude lila.

Fietsgidsen Benjaminse

Het derde deel van de route van Benjaminse is in 2019 vernieuwd. Er zijn volgens de beschrijving grote delen van de Via Francigena opgenomen, meer dan in de gids van 2016.

Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome
Benjaminse uitgeverij