Door Everdiene Geerling

Of je je nou wilt voorbereiden op de grote tocht naar Rome, of als je al geweest bent en je in Romeinse sferen wilt blijven, het is mogelijk om in Nederland in de voetsporen van de Romeinen te stappen.

Het Romeinse Limespad (LAW-16) is verkozen tot wandelroute van het jaar 2019. De jury prees de uitstekende bewegwijzering, de vele onverharde paden en rustige wegen. Ook de routegids is een pluspunt, aldus het juryrapport.

De 275 km lange tocht, van Katwijk naar Berg-en-Dal, voert langs de Romeinse Limes, de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk. Je wandelt door steden, polders, over dijken en jaagpaden, langs forten en molens en door nieuwe natuur. Ten noorden van de rivier begon in de ogen van de Romeinen de onbeschaafde wereld. Daar woonden Germaanse en Keltische stammen, waaronder de Friezen en de Saksen. De Rijn was overigens niet alleen de grens, maar ook een belangrijke transportlijn voor de Romeinen. Voorraden werden per boot aan- en afgevoerd. Om de limes te bewaken, bouwden de Romeinen hier wachttorens en legerkampen, waarvan veel overblijfselen in de grond te vinden zijn en nu gereconstrueerd zijn. Het pad voert langs plaatsen als Leiden (Romeinse naam: Matilo), Alphen aan den Rijn (Albaniana), Woerden (Laurum), Utrecht (Trajectum) en Nijmegen (Noviomagus).

Dit deel van de Romeinse Limes, het grootste archeologische monument van Nederland, staat op de nominatie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 Limes fietsroute

Gelijktijdig met het Romeinse Limespad is er een Limes fietsroute verschenen. Deze gemarkeerde route is gerealiseerd door het Fietsplatform in opdracht van ANWB. De 200 km lange route volgt het fietsknooppuntennetwerk. De route is verdeeld in zes dagetappes, variërend van 27 tot 46 km. Deze etappes zijn uitgebreid beschreven in de Fietsgids Romeinse Limes. Als een Romeinse bezienswaardigheid net buiten de hoofdroute ligt, staat in de gids beschreven hoe je er komt. Van de route zijn ook GPX-bestanden te downloaden voor de fietscomputer.

De Fietsgids Romeinse Limes is verkrijgbaar in de ANWB-winkels en in de webwinkel.

Zie de diverse links voor meer informatie over de route en de Romeinse Limes.

LAW

ANWB wandelen

ANWB fietsen 

https://www.romeinselimes.nl/

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-canon-de-romeinse-limes/

https://www.entoen.nu/nl/romeinselimes