door Everdiene Geerling

De Cammino nelle Terre Mutate, tocht door het veranderde land, is een nieuwe wandelroute die het hart van de Apennijnen doorkruist. De route gaat door vier regio’s in Midden-Italië, de Marken, Umbrië, Latium en Abruzzen. Het is het gebied dat de laatste tien jaar getroffen werd door aardbevingen. De route is 250 km lang; in 14 dagetappes loop je van Fabriano naar L’Aquila. Het is een solidariteitsroute, bedoeld om bij te dragen aan het economisch herstel van de verwoeste gebieden. Zoals dat in Italië gaat, draaien de ambtelijke molens langzaam, en duurt de wederopbouw lang. Op veel punten is er geen bewegwijzering, maar het pad is begaanbaar met ondersteuning van GPS-tracks en de gids.

Het is ingrijpend om door dit gebied te lopen. Tijdens één etappe moet er toestemming aan de gemeente gevraagd worden om het gebied te kunnen betreden. De verwoestingen van de aardbevingen zijn in volle hevigheid nog steeds te zien. Zo is bijvoorbeeld het historische centrum van Visso afgesloten. Van vrijwel alle dorpen die je passeert, zijn even buiten het centrum nieuwe ‘woonwijken’ gebouwd waar de getroffen bewoners in cabins wonen. De bewoners klagen, maar laten ook hoop voor de toekomst zien.

Een ervaring waarbij je geraakt wordt door de schoonheid en kwetsbaarheid van de gebieden en de mensen die door de aardbeving zijn getroffen.

Meer informatie: https://camminoterremutate.org/

Il Cammino nelle Terre Mutate

Enrico Sgarellam Terre di Mezzo

ISBN: 9788861895232