door Titia Meuwese

Wandelen in de Vogezen is voor Fransen en in het Zwarte Woud voor Duitsers een geliefde vakantiebezigheid. Het is eigenlijk maar één gebergte: 300 miljoen jaar geleden ontstaan en afgesleten, samen met Ardennen en Elzas. Tijdens de vorming van de Alpen scheurt dit afgesleten gebergte in tweeën en ontstaat de Rijnslenk ertussen, net als de Grote Slenk in Oost Afrika. Deze slenk is zo’n 300 km lang, de Rijn stroomt er door van Bazel tot Mannheim, maar heeft het dal dus niet uitgesleten. Tijdens het scheuren kwamen de bergen aan beide kanten omhoog. De Vogezen zijn het hoogst langs de oostelijke “Route des Crêtes” en het Zwarte Woud rijst steil op aan de westkant. Aan de westkant van de Vogezen en aan de oostkant van het Zwarte Woud is er daarentegen een relatief vlakke hellingen.

De hoogste toppen zijn ruim 1400 meter hoog. De Vogezen hebben vooral aan de westkant meer regenval dan het Zwarte Woud. Er is veel wild, de Vogezen hebben een mooie flora, het Zwarte Woud wat minder op de vaak zure grond. Beide gebieden zijn relatief dunbevolkt, de vallei ertussen (de Elzas met Straatsburg in Frankrijk en de steden Baden-Baden en Freiburg in Duitsland) heeft een bloeiende economie en natuurlijk veel verkeer. De wijnstreek Elzas heeft mooie stadjes en dorpen om doorheen te lopen.

De GR5 , de Westweg (E1) en alternatieven

De wandelroutes op de Verenigingswbsite lopen aan de kant van de slenk: de GR5 door de Vogezen aan de oostkant en de Westweg (deel Middenroute)door het Zwarte Woud aan de westkant. De Europese wandelroute E1 volgt deze Westweg door het Zwarte Woud tot de Feldberg en steekt dan oostwaarts naar Konstanz om vervolgens de wandelaar in Zwitserland richting Gotthard te leiden. Er is een afkorting door de Noord-Vogezen.

Op de GR5 steek je halverwege de Vogezen van west naar oost, vervolgens duikt de route de Elzas in en gaat dan over de kamweg naar de hoogste toppen, Ballons genoemd omdat ze mooi afgerond zijn. Je kunt ook vanaf Trier in het noorden beginnen, dan overgaan op de GR53 langs oude kasteelruïnes en zandsteenkloven.

De Westweg is de oudste Duitse wandelroute, en loopt veel over die kam.

Voor beide routes geldt dat ze heel veel door bos lopen. Heel mooi bos vaak, maar wel elke dag weer. Een alternatief is om een deel van de route door het Rijndal te gaan lopen langs een Jacobsroute. Vooral voor de GR5 is dat makkelijk: je kunt er in Barr op overstappen en dan in Thann of in Héricourt weer terugkeren op de GR5. Aan de Duitse kant loopt een pelgrimsroute vanaf Karlsruhe via Offenbach. Daar is het waarschijnlijk aantrekkelijker om juist het eerste deel deze route te nemen tot Oberkirch of Offenbach dan op het minder beboste zuidelijke deel van de Westweg over te stappen.

Kortom: de GR5 of de Westweg nemen is lopen door een rustig toeristengebied, meer natuur dan cultuur en goed te combineren met een stuk van de Rijnvallei.

Rood: GR5

Geel: Middenroute met Westweg

Groen: Jacobsroute Elzas

Blauw :Jacobsroutes Rijndal

Lichtblauw: doorsteek Noord Vogezen

Bruin: GR53