van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome

door Arnoud Boerwinkel

 

Wie op zaterdag 16 november nietsvermoedend rond elf uur het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch binnenliep zal verbaasd hebben opgekeken. Op zoek naar de geheimen van de grote Bossche kunstenaar viel hij met de neus in een ander potje boter: de klanken van de Franse chansonniere Barbara, vertolkt door niemand minder dan ons eigen bestuurslid Henriët Griffioen. Zij was het die alle aanwezigen versteld deed staan, allereerst door een buitengewoon boeiende lezing over de betekenis van muziek in ons leven en vooral dat van de pelgrimerende wandelaar of fietser. Maar de kers op de taart vormde de bijna vlekkeloze imitatie van het zwoele, licht raspende stemgeluid van een van de groten van het Franse chanson, Monique Andrée Serf, alias Barbara. Henriët bracht de stem van de in 1997 overleden zangeres op zeer overtuigende wijze tot leven.

 

Wie aan het eind van diezelfde dag rond de klok van vijf even niets­vermoedend binnenwandelde in het Cultureel Centrum Babel, schuin tegenover de Bossche Sint-Jan, liep eveneens de kans op gezang te worden getrakteerd. I like the firestone, I like to walk alone klonk het uit de keel van een tiental naborrelende bezoekers van de ontmoetingsdag die deze canon even daarvoor hadden ingestudeerd in de workshop over “muziek en pelgrimeren”.

Nooit eerder viel er op een bijeenkomst van ons pelgrimsgenootschap zoveel muziek te horen als dit jaar; en dat was niet zo vreemd, want ook het najaarsnummer van Omnes had dit onderwerp tot thema gepromoveerd.

 

Tussen begin en eind van de dag viel er voor de wandelaars en fietsers met pelgrimsambities ook een hoop “gewone”, praktische en nuttige informatie te scoren. Onze veelzijdige duizendpoten Titia Meuwese en Luc Gregoir wisten weer alles-wat-er-maar-te-melden-valt over voet- en fietstochten naar Rome (en Scandinavië) helder en uitnodigend over het voetlicht te brengen. Hun workshops werden dan ook uitstekend bezocht. Dat gold ook voor de informatiemarkt die stond opgesteld in de middenruimte van Centrum Babel, waar men – onder het knabbelen aan een smakelijk lunch- of borrelhapje – kon kennisnemen van nieuwe pelgrimsroutes, wandelkarren, reisverslagen, kaartmateriaal en accessoires om het pelgrimsgeluk nog een etage hoger te tillen. We kunnen er weer tegen.

En nu maar wachten tot de temperaturen weer voldoende aangenaam zijn om de wijde wereld in te trekken….

 

De presentaties van Luc en Titia kunt u hier nalezen.  Foto’s ook bij andere artikelen uit de vereniging.