De ogen van de muskusos

Door Luc Gregoir

Paul De Marez, een man met een schat aan ervaring als het over pelgrimeren gaat, plant een tocht langs het Olav’s pad in Noorwegen, dat van Oslo naar Trondheim loopt. De tocht start hij niet in Noorwegen maar bij het graf van Broeder Isidoor in de Sint-Antoniuskerk (“Toontjes kerk”) in het West-Vlaamse Kortrijk, de streek waar Paul De Marez woont. Een groter contrast dan tussen Sint Olav en Broeder Isidoor kan je je moeilijk voorstellen.

meer lezen

 

Fresco’s in Italië

door Nieske Wedman

Wonderbaarlijk, wat  er op het gebied van frescokunst te genieten valt! En dat niet alleen in kerken en kapelletjes, maar ook in raadhuizen, kastelen en villa’s. Zo kom je op je weg naar Rome, van noord naar zuid , een grote variëteit tegen.

Wil je je voor of na je tocht in deze karakteristieke kunstvorm verdiepen: dmv een  HOVO-cursus is dat op een boeiende manier mogelijk.

meer lezen


Parlare l’Italiano

Il Presepe

door Leo Baeten

Tijdens de kerstdagen staat op het Sint-Pietersplein een levensgrote kerststal, of presepe, zoals de Italianen zeggen. Het gebruik dateert van 1982 en was een initiatief van paus Johannes Paulus II. Hij was van mening dat het Sint-Pietersplein in de kersttijd wel wat versiering kon gebruiken. De paus plaatste zich met zijn initiatief in een Italiaanse traditie: Italië is immers het land van de kerststallen. 

meer lezen


Trento – Bologna a piedi

Wandelen langs de Adige, Po en Reno  door Albert Beekes

door Titia Meuwese

Wie langs de oostelijke route naar Rome loopt via de Rijn, de Romantisch Strasse en de Via Claudia Augusta steekt de Povlakte over aan de oostkant. Daarna kom je in Bologna op de Via degli Dei. De Povlakte is hier voorzien van grasdijken, waar het vaak prettig wandelen is met mooi uitzicht en weinig muggen. meer lezen