Hoge bomen vangen veel wind

door Titia Meuwese

Spar in de Jura, ongeveer 30 m hoog

Nu de winter teneinde loopt nog een verhaal over boomvormen. Je ziet bomen natuurlijk het beste in de winter, als er geen bladeren op zitten. Dan zijn de takken zichtbaar die straks weer verborgen zijn. Kenners hebben de mogelijkheid om met behulp van bomen de richting van het zuiden te bepalen, al moet je daar niet te makkelijk op vertrouwen.. meer lezen


Op temperatuur blijven op je tocht

door Luc Gregoir en Titia Meuwese

Op de reis naar Rome is de kledingkeuze een belangrijk punt. Op de website staat een  paklijst voor fietsers en voor lopers; dit artikel gaat voornamelijk over kleding voor koude en natte dagen.

Vooral als je vroeg of laat in het seizoen vertrekt moet je je hier op voorbereiden, maar ook in de zomer, omdat je de Alpen oversteekt. Als je pech hebt, kan het daar tot in de dalen het hele jaar sneeuwen.

meer lezen


Sneeuwstorm bij Coevorden

door Titia Meuwese

Lemelerveld

Mijn tocht naar Rome begon, zoals bij velen, bij de voordeur. Ik kon na honderd meter rechtsaf slaan en meteen het Pieterpad op lopen. Dus van Groningen tot Maastricht stond de route vast. We liepen de 460 km eerst als dag-wandeling, vervolgens als weekendtocht. Tegen Limburg werden het lange weekenden en over de grens werd de GR5 in etappes van een week gelopen.

Maar goed, in december 2010 en januari 2011 liepen we meestal op zondag.

meer lezen